Stripflash

‘Figaro’ wordt ‘De Figaro’s’: Steve Van Bael terug op het stripvoorplan!

In een interview in Brabant Strip Magazine 193 met Peter van der Heijden, de man achter de Nederlandse uitgeverij Strip2000, wordt over een opmerkelijke comback gepraat. Steve Van Bael, de geestelijke vader van de door Standaard Uitgeverij stopgezette reeks Figaro, start voor de uitgeverij aan een nieuwe reeks die De Figaro’s gaat heten. De bekende striphelden uit Steve’s vorige reeks worden nu tieners. Het eerste album mogen we in 2014 verwachten en ondertussen staat het creatieve hoofd van de stripauteur niet stil. “Ik wil eindelijk eens laten zien wat ik kan”, zo vertelt Van Bael aan Stripelmagazine.

De Figaro’s, Steve? We mogen vermoeden dat het iets te maken heeft met je vorige reeks Figaro?
Steve Van Bael:
Ja, dat klopt. De Figaro’s is dezelfde setting en met dezelfde personages. Alleen zijn ze nu tieners geworden. Ik ga dus terug naar de oorsprong, hoe het allemaal ontstaan is, toch speelt het zich af in het heden. Zo zullen de lezers ook nieuwe facetten ontdekken over De Figaro’s. Ook zal er meer humor aan te pas komen. De reeksnaam past bij het gegeven en het is ook een knipoog naar The Goonies een film die ik als kind – en nu nog – grijs heb gespeeld.  Dus niet De Kiekeboes, zoals velen gaan denken…

defigaro's

Het eerste album krijgt de titel De groene schedels mee. Wat mogen we verwachten?
Dat wist ik eerst zelf niet. Ik vond dat een leuke titel om mee te beginnen. Het is pas nadien dat ik er een verhaal van heb gemaakt. En ik moet zeggen, ik ben er super tevreden over! Het is vooral een spannend verhaal dat sterk vermengd is met humor. Zelfs een tikkeltje horror komt er aan te pas, maar het kan telkens door de beugel.

Waarom ben je eigenlijk niet gewoon doorgegaan met Figaro bij Strip2000?
Dat zag ik niet meer zitten. Wanneer dan een 1e album zou verschijnen, zouden we al bijna 3 jaar verder zijn en dat is te lang. Bij de vorige uitgever werd er al weinig reclame rond gemaakt, het laatste album zelfs niets. De albums lagen amper verspreid in de winkels. Dus Figaro was toen al doodgebloed. Maar dat neemt niet weg dat ik ooit terug met Figaro begin, alleen zal het serieus aangepast zijn dan.

Hoe is het idee eigenlijk gegroeid om een jongere versie te maken van de hoofdrolspelers van Figaro?
Omdat er nog zoveel vraag was naar Figaro, wou ik het dan ook weer niet helemaal kwijt. Toen kwam ik op het idee om er tieners van te maken. Ik denk dat we hier goed mee kunnen scoren. De reacties van enkele vertrouwenspersonen waar ik het concept heb aan uitgelegd, zijn laaiend enthousiast.

De stopzetting van Figaro moet voor jou niet prettig geweest zijn. Had je nog hoop op een terugkeer in de stripwereld?
Eerlijk, nee. Ik had nog verschillende pogingen gedaan naar andere uitgeverijen, maar er was geen interesse meer of het budget zat te krap door de crisis. Maar daar geloof ik niet in. Dat is gewoon nu een flauw excuus om te zeggen dat het niet goed genoeg is. Dat is zo. Mijn nieuwe voorstellen waren gewoon niet goed genoeg. Want als het wel goed was geweest en die uitgevers zagen er potentieel in, hadden ze mij wel aanvaard. Crisis of niet. Ik verwijt die uitgeverijen dan ook niets. Ik heb die nieuwe ontwerpen hier nog steeds op mijn tafel liggen en beetje bij beetje schaaf ik die bij, tot dat het goed zit. Dat komt nog wel. Ik had het tekenen dan ook al opgegeven en was ermee gestopt! Ik was op zoek naar ander werk, maar nergens hadden ze mij nodig. Op een bepaald moment vroeg ik me af, is dit het dan? Tien jaar lang strips tekenen en dan nog niets bereikt hebben? Maar door de vele steunbetuigingen van fans, familie, vrienden en mijn vriendin heb ik de draad toch  terug opgepikt. Alhoewel het tekenen niet meer lukte. Mijn zelfvertrouwen zat ver onder het vriespunt. Tot ik een mailtje kreeg van Jan Bosschaert om bij hem modeltekenen te volgen. Ik ging de uitdaging aan. De eerste les was een ramp herinner ik me. Jan heeft me gaandeweg terug een portie zelfvertrouwen en vele tips gegeven. De laatste les stond ik er weer en was ik met grote stappen vooruit gegaan. Jan is een fijne collega en ik ben hem hier dankbaar voor. Ik heb het gevoel dat ik terug alles aan kan en wil veel verschillende dingen gaan doen. De mensen én uitgeverijen lijken mij terug gevonden te hebben en dat doet deugd! Dus de stripwereld is nog niet van me af en ik ga er terug keihard tegenaan. Ik heb nog vele mooie nieuwe dingen in petto!

coverontwerp de groene schedels1

Mooi dus dat je nu bij zo’n uitgeverij als Strip2000 kan zitten. Hoe zijn die contacten gestart?
Toen ik mijn zelfvertrouwen terug had, gewoon mijn stoute schoenen aangetrokken en een mailtje gestuurd. Ik had nog geen enkel stripproject klaarliggen om voor te stellen. Dat is gaandeweg gekomen. Peter van der Heijden van Strip2000 bleek mij te kennen en fan te zijn van mijn werk. Dus dat was mooi meegenomen. Ook Peter ben ik dus ontzettend dankbaar dat hij mij terug nieuwe kansen geeft. Want net als ik, gaan we er samen de volle 100% voor! Nog iets dat ik geleerd heb, is dat je niet moet wachten tot iemand zelf belt. Het is beter om zelf contacten te leggen en een goed idee voor te leggen. Want dat blijkt te werken. Maar alleen als het stripconcept goed zit!

Als ik het juist heb zou er ook een Mecenas-editie van De Figaro’s op de markt gebracht worden. Wat houdt dat in?
Dat is een album uitgave in groot formaat met daarbij een originele pagina. Een unicum dus. Er worden dan ook maar 45 exemplaren van gemaakt. Ik zal er dan ook voor zorgen dat de originele pagina’s pareltjes worden.

Heel praktisch, Steve. Wanneer ligt het eerste album in de winkel?
De datum is momenteel geprikt op maart 2014. Het had eerder gekund ,maar ik ben momenteel bezig met mijn tweede strip voor Eureducation die klaar moet zijn eind mei. Daarnaast ben ik begonnen met een nieuwe en bijzonder verrassende strip voor Menzo, het tweemaandelijks magazine van Koen Wauters, en zijn er nog enkele mogelijke projecten die ik samen met Think Media aan het bekijken ben. In april/mei start ik definitief met het tekenen van De Figaro’s. Het verhaal is bijna klaar en het gaat top worden! En ik wil er ook nog bij vertellen dat ik nu eens eindelijk wil laten zien wat ik kan. Al mijn vorige albums waren op een te kort tempo getekend. Biechtgeheim van Figaro heb ik zelfs op 3 weken tijd getekend en geschreven! Dus daarom dat ik nu een beetje meer tijd wil om een volwaardig eerste album voor Strip2000 aan te leveren. Zodanig dat ik daarna aan een tweede album kan beginnen met meer ademruimte.

Het lijkt mij nu al een geslaagd 2013 voor je! Succes!
Zeker en vast. 2013 zal de start zijn van een nieuw begin voor mij…


2 reacties

  1. Kurt zegt:

    En Steve blijft in de schijnwerpers staan met zijn Figaro’s. Bekijk deze maar eens: http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/de-figuur-steve

  2. Filip zegt:

    perfect… een prachtige reeks zoals Soda die jammer genoeg ook stopgezet is geworden.

Comments are now closed for this article.