Stripflash

Delphine Frantzen over Madame Pipi

Afstuderen in 2012 en debuteren in 2013. Voor sommige stripauteurs gaat het snel. Voor Delphine Frantzen bijvoorbeeld, die haar afstudeerproject  deze maand al in de stripspeciaalzaken zag blinken. Een debuutalbum dat als veelbelovend werd omschreven en die deze omschrijving meer dan waar maakt. Het verhaal van een toiletmadame, Madame Pipi dus, die veel meer doet dan toiletten verfrissen want wanhopige discotheekhangers komen hun hart luchten op haar sanitaire sofa. Samen met haar onafscheidelijke wc-eend dealt ze in dromen maar de realiteit blijkt dromen in nachtmerries te veranderen. De realiteit van debutante Delphine Frantzen mag echter wel een droom genoemd worden. Felicitaties zijn dus op zijn plaats.

9789077549797_1

Pas afgestudeerd en al meteen een debuutalbum! Proficiat. Hoe fijn is het om zo snel al de geur van je eigen album te kunnen ruiken?
Bedankt! Het is geweldig om je afstudeerproject te kunnen uitgeven en hierdoor in contact te komen met het publiek. Tot nu toe ruikt het nog heerlijk! (lacht)

Het verhaal start met het luisterende oor van de toiletdame waarvan talrijke discotheekgangers gebruik maken. Uiteindelijk blijkt dat luisterend oor tot een nachtmerrie te leiden Hoe ben je op dat idee gekomen?
Het personage van een Madame Pipi heeft me altijd geïntrigeerd – de naam op zich al – en ik wilde graag iets rond die figuur doen. Zo begon ik te brainstormen over wie ze is en wat ze doet in de dag en  ‘s nachts. Haar handelingen bleken veel interpretaties toe te laten. Door haar in een discotheek te plaatsen was er een ideaal vertrekpunt om een verhaal te vertellen aan de hand van metaforen. Ik  creëerde  een complexe, dubbelzinnige persoonlijkheid. Is ze een redster of een dealer die de mensen in de afgrond sleurt? Misschien is ze een slachtoffer? Het is aan de lezer zelf om zijn interpretatie te maken. Voor mij is ze een mysterieus personage waarvan de facetten van haar persoonlijkheid onvatbaar zijn. Ik wilde ook iets vertellen over drugs en bouwde met die twee gegevens een verhaal op.

Kleur speelt ook een rol in je strip. Je gebruikt het om bepaalde emoties in de verf te zetten en het ondersteunt het verhaal. Het lijkt makkelijk om doen, zo werken met kleuren. Maar is het dat ook?
Het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Kleur is van immens belang in dit verhaal. Ze ondersteunt goed de sfeer van het verhaal en heeft ook belangrijke functies in de narratie. Zo is er over elke kleurkeuze goed nagedacht. De groene en bruine kleuren staan zo bijvoorbeeld als symbool voor de vieze geuren maar ook voor de ziekelijke en onstabiele gemoedstoestanden van de personages. De roze kleur van de luchtverfrisser is gekozen voor haar associaties. Zo staat de roze kleur voor de zoete, zachte en tere geur (metafoor voor drugs). De roze kleur van de luchtverfrisser toegepast in de wc-ruimte neemt de negatieve gevoelens weg en geeft de ruimte een milde en liefdevolle sfeer. De rood-roze  kleur van de snoepjes staat in dit verhaal voor vreugde, verleiding, lust, liefde en moed. Door de rood-roze snoepjes verlaten de wc-gangers hun angsten. De rode kleur heeft ook een signaaleffect, die de aandacht van de lezer trekt. De kleurcontrasten tussen de ruimte van de discotheek en de wc-ruimte zorgen ervoor dat de lezer snel kan herkennen waar de gebeurtenissen plaats vinden zonder veel of geen decor te moeten tekenen.  In dit verhaal zijn de plaatjes niet afgebakend door zwarte kaders maar ontstaan ze door de kleurvlakken zelf.  En zo kan ik blijven doorgaan.
Kleur is altijd het eerste wat je ziet en  ze zal onmiddellijk met je communiceren. Ik zocht een manier om met een bepaald kleurenpalet mijn verhaal zo efficiënt mogelijk te vertellen. De kleur evolueert ook naargelang de gebeurtenissen van het verhaal. Ze is zo belangrijk dat er soms scènes zijn waar de woorden en getekende decors volledig verdwijnen en vervangen worden door kleurvlekken die deze suggereren. Het is aan de lezer om het kleurgebruik van de auteur te decoderen door verbanden te leggen tussen de gegeven elementen en aanwijzingen.

9789077549797_2

Indrukwekkend. Dit album is je afstudeerproject. Daarvoor werd je gesteund door Stedho en Judith Vanistendael. Wat was hun rol voor de strip?
In dat afstudeerjaar volgde ik eerst een korte stage bij Stedho voor ik aan mijn project begon. Daar leerde ik al kneepjes van het vak door mee te werken aan zijn project en hem zeer veel vragen te stellen over zijn werkmethode. Na die stage begeleide hij me verder tijdens mijn afstudeerproject. Judith Vanistendael was mijn mentor op school. De opvolging van mijn werk gebeurde telkens apart. Het was interessant  om twee verschillende opinies te hebben. Beiden gaven mij goede raad over paginaformaat  tot decoupage en kleurgebruik. Zowel Judith als Stedho gebruiken kleur symbolisch in hun werk, waardoor het interessant en leerrijk was om te zien hoe zij die gebruiken in hun narratie. Ze hielpen mij om bepaalde knopen door te hakken want af en toe ben ik een enorme twijfelaar en maak ik het voor mezelf te ingewikkeld. Vanaf het begin was mijn project vrij ambitieus voor de korte periode waarin het af moest geraken, maar ze geloofden in mij en steunden me vanaf het begin. Wat heb ik nog geleerd? Haja om rustig te blijven… het komt wel goed. (lacht)

En het kwam ook goed! We kijken misschien al te snel vooruit maar ambitie moet een mens hebben in het leven. Wat zijn nu de volgende plannen op stripgebied?
Ik ben net terug van het stripfestival van  Angoulême en hoop dat er buitenlandse uitgeverijen geïnteresseerd zullen zijn om Madame Pipi uit te geven. Daarnaast ben ik aan een nieuw project begonnen. Over het verhaal zelf kan ik nog niet veel vertellen omdat het voor mezelf nog wazig is. Ik ben van plan om een langer verhaal te maken en te experimenteren met verschillende materialen. Het wordt een mengsel van het dagelijks leven met een snuifje surrealisme, humor en natuurlijk kan ook drama niet ontbreken. Ik kan al iets verklappen over een van de personages het is een wolf!

We houden het in het oog!

MadamePipi_DFMadame Pipi
Delphine Frantzen
Uitgeverij Oogachtend
15,00 euro
ISBN: 9789077549797


One Comment

  1. mieke vanden eynde zegt:

    Mooie stijl , goede kleurkeuze om bepaalde beelden en gebeurtenissen te accentueren.
    Vooral de tekeningen op de dubbele bladzijden zijn juweeltjes!
    Een aanrader!
    Mieke

Comments are now closed for this article.